10% rabatu i dostawa 0 zł! Tylko do 08.03.2021! Kod akcji: 3821
10% rabatu i dostawa 0 zł! Tylko do 08.03.2021! Kod akcji: 3821
02.08.2019
Nareszcie lato! Gdzie można najlepiej spędzić pełne letniej swobody chwile z przyjaciółmi i przy dobrym jedzeniu? Oczywiście na przyjęciu w ogrodzie!
Czego nie może zabraknąć na Twoim party zdradzimy Ci w dalszej części!
Niewiele potrzeba, aby Twój ogród wypełniła imprezowa atmosfera. Lampiony, łańcuchy z lampkami i duże świece w szklanych pojemnikach będą idealną ozdobą. Do tego duże koce i miękkie poduszki, które zadbają o swobodny nastrój.
Co masz założyć na zbliżające się przyjęcie w ogrodzie? Sukienka w kwiaty, przewiewna spódnica i t-shirt lub spodnie culotte i top gwarantują zawsze świetny, wygodny, a przy tym efektowny letni look. Jeśli przyjęcie planowane jest do późniejszych godzin wieczornych nie zapomnij o swetrze, kurtce dżinsowej lub szalu.
Sałatki, pieczywo, dipy i sosy oraz przekąski typu finger food doskonale się nadają na przyjęcie w ogrodzie. Przy wysokich temperaturach ważnym jest, żeby wszystko serwować świeżo przygotowane i w razie konieczności wkładać co jakiś czas do schłodzenia do lodówki. Nie może też oczywiście zabraknąć zimnych napojów. Najlepsza będzie domowa lemoniada.
Arbuza pokroić w dużą kostkę. Paprykę chili umyć i pokroić w cienkie paski. Limonkę opłukać gorącą wodą, zetrzeć skórę, a następnie wycisnąć sok. Sok z limonki wymieszać z cukrem, pieprzem, szczyptą cukru i olejem.
Na kostki arbuza położyć fetę, plasterki chili, polać dressingiem i posypać startą skórką z limonki.
Foremki tartaletek lekko natłuścić masłem. Rozwinąć ciasto francuskie, wykroić koła odpowiadające wielkości tartaletek i wyłożyć nimi foremki. Odciąć wystające brzegi. Spód ciasta podziurkować widelcem.
Rozmrozić szpinak. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić solą z pieprzem. Dodać szpinak i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać.
Tartaletki wypełnić równomiernie masą szpinakowo-śmietanową. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i położyć na masie szpinakowej. Piec ok. 15-20 min. w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (termoobieg).
Czosnek obrać i posiekać. Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę. Miętę umyć, listki pokroić w drobne paski. Fetę pokruszyć widelcem. Składniki wymieszać w misce, dodać serek, ostrożnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w cienkie paski. Awokado przekroić, wyjąć miąższ i przełożyć go do miski. Dodać sok z limonki i jogurt, następnie wszystko razem zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Kolendrę drobno posiekać i dodać razem z chili do kremu.
Zagotować wodę z cukrem. Imbir obrać ze skórki i pokroić w plastry. Łodygi trawy cytrynowej przekroić wzdłuż i usunąć liście. Do wody z cukrem dodać plastry imbiru i trawę cytrynową i gotować 10 min.
Zostawić do schłodzenia.
Limonki opłukać gorącą wodą i pokroić w kostkę. Przygotowane naczynia do picia napełnić wodą imbirowo-cytrynową, dodać wody mineralnej i serwować z kostkami lodu.