garden-party_01

Pomysły na Twoje przyjęcie w ogrodzie

02.08.2019

Nareszcie lato! Gdzie można najlepiej spędzić pełne letniej swobody chwile z przyjaciółmi i przy dobrym jedzeniu? Oczywiście na przyjęciu w ogrodzie!

Czego nie może zabraknąć na Twoim party zdradzimy Ci w dalszej części!

garden-party_02

Dekoracja na przyjęcie w ogrodzie

Niewiele potrzeba, aby Twój ogród wypełniła imprezowa atmosfera. Lampiony, łańcuchy z lampkami i duże świece w szklanych pojemnikach będą idealną ozdobą. Do tego duże koce i miękkie poduszki, które zadbają o swobodny nastrój.

garden-party_03
garden-party_04
garden-party_05

Strój na przyjęcie w ogrodzie

Co masz założyć na zbliżające się przyjęcie w ogrodzie? Sukienka w kwiaty, przewiewna spódnica i t-shirt lub spodnie culotte i top gwarantują zawsze świetny, wygodny, a przy tym efektowny letni look. Jeśli przyjęcie planowane jest do późniejszych godzin wieczornych nie zapomnij o swetrze, kurtce dżinsowej lub szalu.

Przyjęcie w ogrodzie - co zaserwować do jedzenia?

Sałatki, pieczywo, dipy i sosy oraz przekąski typu finger food doskonale się nadają na przyjęcie w ogrodzie. Przy wysokich temperaturach ważnym jest, żeby wszystko serwować świeżo przygotowane i w razie konieczności wkładać co jakiś czas do schłodzenia do lodówki. Nie może też oczywiście zabraknąć zimnych napojów. Najlepsza będzie domowa lemoniada.

garden-party_06

Przepisy na letnie party

garden-party_07

Sałatka z arbuzem i fetą z chili

  • 500 g arbuza (z małą ilością pestek)
  • 1 niezbyt ostra zielona papryka chili (np. Anaheim)
  • 1 limonka bio
  • sól
  • czarny pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g kremowej fety

Arbuza pokroić w dużą kostkę. Paprykę chili umyć i pokroić w cienkie paski. Limonkę opłukać gorącą wodą, zetrzeć skórę, a następnie wycisnąć sok. Sok z limonki wymieszać z cukrem, pieprzem, szczyptą cukru i olejem.

Na kostki arbuza położyć fetę, plasterki chili, polać dressingiem i posypać startą skórką z limonki.

garden-party_08

Tartaletki z pomidorami i szpinakiem

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
  • gęsta kwaśna śmietana
  • 2 jajka
  • pieprz i sól

Foremki tartaletek lekko natłuścić masłem. Rozwinąć ciasto francuskie, wykroić koła odpowiadające wielkości tartaletek i wyłożyć nimi foremki. Odciąć wystające brzegi. Spód ciasta podziurkować widelcem.

Rozmrozić szpinak. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić solą z pieprzem. Dodać szpinak i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać.

Tartaletki wypełnić równomiernie masą szpinakowo-śmietanową. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i położyć na masie szpinakowej. Piec ok. 15-20 min. w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (termoobieg).

garden-party_09

Dip z fety z czosnkiem

  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 5 gałązek mięty
  • 400 g fety
  • 00 g serka twarogowego (20% tłuszczu)
  • sól i pieprz
  • sok z 1 cytryny

Czosnek obrać i posiekać. Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę. Miętę umyć, listki pokroić w drobne paski. Fetę pokruszyć widelcem. Składniki wymieszać w misce, dodać serek, ostrożnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Dip z awokado i chili

  • 1 mała czerwona papryka chili
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 50 g jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry

Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w cienkie paski. Awokado przekroić, wyjąć miąższ i przełożyć go do miski. Dodać sok z limonki i jogurt, następnie wszystko razem zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Kolendrę drobno posiekać i dodać razem z chili do kremu.

garden-party_10

Lemoniada imbirowo-limonkowa

  • 300 g cukru
  • 1 kawałek imbiru (ok. 30 g)
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 limonki bio
  • 1 1/2 l wody mineralnej

Zagotować wodę z cukrem. Imbir obrać ze skórki i pokroić w plastry. Łodygi trawy cytrynowej przekroić wzdłuż i usunąć liście. Do wody z cukrem dodać plastry imbiru i trawę cytrynową i gotować 10 min.

Zostawić do schłodzenia.

Limonki opłukać gorącą wodą i pokroić w kostkę. Przygotowane naczynia do picia napełnić wodą imbirowo-cytrynową, dodać wody mineralnej i serwować z kostkami lodu.

garden-party_11